Ennen ja jälkeen: Näyttö vs. +2,5 vuotta

Kaikkien projektien paras puoli ovat mielestäni ennen ja jälkeen -kuvat, oli kyse sitten kuntokuurista tai pintarempasta. Jälkimmäinen on tässä talossa tehty ja jälkeen -kuvat on pitänyt ottaa aikapäiviä sitten, mutta vasta nyt se on tuntunut jotenkin sopivalta. Oikeat paikat tauluille ja kalusteille olivatkin tärkeämpiä kuin aluksi olisi luullut, eikä remontti tuntunut valmiilta vielä siinä vaiheessa kun varsinainen maalaus ja listojen asennus oli ohi.

Nyt suurin osa nurkista tuntui olevan sopivassa vaiheessa kuvattavaksi. Parissa paikassa säilytystilat ovat vielä sen verran vaiheessa että jätin ne sopivasti rajauksien ulkopuolelle. Muuten kämppä on kyllä normaalissa siivossaan ja kuvaa varten on kaunisteltu hyvin vähän, paitsi vessassa moppi ja ämpäri vaihtoi aina paikkaa kuvaajan olan taakse.

Tässä siis koti, siitä pisteestä kun tultiin ensimmäistä kertaa tänne pimeänä helmikuun iltana, tähän yhteen aurinkoiseen päivään viime viikolla. Väliä reilu 2,5 vuotta. Otin uudet kuvat mahdollisimman tarkkaan ensimmäisten mukaan, paitsi joissain kohdin muutin rajausta havainnollistamaan kokonaisuutta vähän paremmin. Koitin kirkastaa vanhoja kuvia parhaimmilleen mutta valoa oli tosi vähän.

Alakerran pohja mahdollistaa kahden erilaisen olohuoneen laittamisen ja sehän sopii meille noiden soittokamojen vuoksi. Pöytä niitä varten on kasattu vanhoista pöytälevyistä ja ylijääneistä leca-harkoista. Tarkoitus on rakentaa tilan mitoille sopiva kokonaisuus, kunhan on aikaa perehtyä moiseen projektiin.

Vessa on erikoisen mallinen ja pieni, koska se on rakennettu jälkeenpäin. Silti melko tilaihme! Pyykinpesukone ja pyykkikori mahtuvat juuri sopivasti kulmaan ja suihkunurkan erottava lasiseinä kääntyy pois tieltä, jos jokin vaatii enemmän tilaa, esimerkiksi koiran pesu tai pyykin lajittelu.

Portaikolle ei ole vielä tehty muuta kuin asennettu askelmatot vähentämään liukkautta ja estämään alakerran sotkujen kulkeutumisen ylös. Tuohon hieman kellastuneeseen puun väriin tottuu yllättävän nopeasti ja täysin valkoiseksi maalaaminen tuntuisi vähän turhan jyrkältä muutokselta. Jotain kuitenkin on tarkoitus tehdä, mutta tämä on yksi sellainen juttu mihin en ole uskaltanut tarttua ennen kuin visio on varma. Siitäkin tällaiset kuvat ovat hyödyllisiä, heti tuli pari ideaa…

”Toinen” olohuone on asettunut vasta tänä syksynä tähän nykyiseen muotoonsa. Tätä on käytetty ennen pelkkänä ruokailutilana ja perinteisenä sohva-tv -yhdistelmänä, mutta molemmista puuttui jotain oleellista ja kakluuni jäi harmittavan syrjään. Nyt tilassa on kaikki mitä tarvitseekin olla ja sen kyllä huomaa, on nimittäin ehdottomasti talon käytetyin huone. Ainoa mikä häiritsee näissäkin kuvissa, on tuo katto. Sitä ei uusittu pintarempan yhteydessä koska se oli aivan kunnossa ja rahanmeno oli kovassa tarkkailussa suunnittelun alkuvaiheessa. Olisi mahtunut budejttiin aivan hyvin! Ehkä sen voisi laittaa rappurempan yhteydessä. Myöskin nurkkapenkin ajattelimme muuttaa kiinteäksi loossiksi. Tästä alkaakin muodostua näköjään to-do -lista.

Keittiön kaapistot ulottuivat ennen koko tilaan, mutta rajasimme sen väliseinällä. Haluan että pystyn kääntymään liedeltä altaan äärelle helposti ja muutenkin vastakkain olevat työtasot säästävät askeleita. Pienessä tilassa kokkaaminen on siistimpää ja helpompaa – tilaa nimittäin käyttää juuri niin paljon kuin sitä on. Rajatussa tilassa oli alunperin pelkkä ruokapöytä, mutta kun kokkauksessa ja raaka-aineiden säilytyksessä on tullut aivan uusia tarpeita, teemme nyt tuon seinän toiselle puolelle astia- ja kuiva-ainesäilytystä. Siellä ovat myös polttopuut, kierrätysroskikset ja kesäisin sato- ja kuivauskorit. Eli todella tarpeellinen tila, jonka säilytyspaikat ovat juuri suunnitteilla – mutta siitä lisää myöhemmin omassa postauksessaan!

Koiraa ei muuten ole aseteltu kuviin vaan se säntää sinne missä ikinä vilttiä suoristetaankaan, häntä vartenhan kaikki mukavat paikat ovat. Tässä on yläkerran toimisto joka on enimmäkseen minun käytössäni, mutta myös Otto viettää täällä etäpäiviä. Katselin ensin kaikenlaisia tarkkaan sisustettuja ja tyyliteltyjä taiteilijatiloja inspiraatioksi, mutta päädyin siihen että laitan tilaan mitä tarvitsen, koska se on kuitenkin pääasiassa toiminnallinen. Siitä on kuitenkin tullut viihtyisä, valoisa paikka, jossa mahtuu ompelemaan, maalaamaan ja levittämään tietokoneen oheislaitteet sekä käyttämään tuplanäyttöjä. Rakastan tuota seinien väriä, täällä on niin rauhallista vaikka tekemiset olisi räjäytetty ympäriinsä.

Viimeisenä makuuhuone. Vaikka värejä meillä on runsaasti, täällä niitä on ehkä eniten. Oransseja seiniä saa halutessaan rauhoitettua rauhallisilla tekstiileillä, mutta tällä hetkellä olen kyllä ennemminkin innostunut keräämään tuonne kaikenlaista sinistä ja turkoosia, syynä harmaa maisema ulkona. Tila on samanlainen toiselta puolelta, tämä on siis yläkerran viistokattoinen päätyhuone. Siihen reunaan täytyy hankkia vielä muutamia säilytyshuonekaluja ja tauluja.

Sisustusratkaisut eivät varmasti ole kaikkien mieleen. Rakennuksen pohja on vanha mutta siihen on lisätty kerroksittain uutta, joten mikään tyylisuunta ei sido täällä vahvasti. Kerrostalokämpässä olen taipuvainen minimalistisuuteen ja värikkäisiin yksityiskohtiin, mutta täällä asuessa minusta kuoriutui ”enemmän on enemmän” -tyyppi. Lämpimiä värejä, valopisteitä, sekalaisia sävyjä ja yllättäviä yhdistelmiä. Meillä kotona vietetään paljon aikaa ja sen takia tiloja on tehty paljon oleskelua varten suuren avaruuden sijaan.

Luin vasta Yleltä jutun, jossa todettiin että yksittäisten tyylien sijaan persoonallisuus on trendikkäintä sisustuksessa. Meillä ollaan sitten vissiin kerrankin oikein trendien aallonharjalla.

0 kommentit

Kommentoi

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa