Kaksi kevätviikkoa kuvina

,

Ensimmäinen lämmin päivä oli jo täällä, kun kevätsiivouksen viimeinen etappi – eteinen – pääsi talven rasitteista. Pois kannettiin pakkasta suojassa olleet maalit sekä jäljelle jääneet säilykkeet ja pesukoneeseen ladattiin jokainen tunkkainen tumppu ja huivinriepu. Puutarhakauden ollessa parhaimmillaan mikään ei ole vähemmän mielekästä kuin siivoaminen ja siksi lämpimät ilmat saivat päälle turbovaihteen loppuunsaattamisen suhteen.

Ilmat olivat parin viikon ajan upeat. Juuri kun ajatteli että tästä ei voi päivä paremmaksi muuttua, seuraavana aamuna sai huomata taas liikkuvansa vieläkin enemmän siinä unenomaisessa todellisuudessa jollaisen lämmin päivä luo talven jälkeen. Olemme päättäneet useina päivinä että tänään levätään, mutta löytäneet itsemme järjestelypuuhista. Talossa suoritetun suursiivouksen jälkeen on niin helppo antaa huomionsa viimein asettua seinien ulkopuolella oleviin tiloihin.

Yritin kerrankin ottaa kuvan siinä hetkessä kun on saanut jonkin pienen asian kohdalleen. Monesti hetki jää tallentamatta koska sitä ajattelee siistivänsä ympäristön, sitten huomaa että valoa kuvan ottamiseen ei enää ole, tai yleensä unohtaa koko foton. No tällä kertaa tilanne on kuitenkin ikuistettu. Saunan edustalle on pitkään mietitty laatoitusta rajaukseksi, mutta viime syksynä Otto huomasi sattumalta että maasta nousee soraa. Tajusimme että sekä käytännöllisyyden että visuaalisuuden puolesta se sopii paikalle laatoitusta paremmin. Ei myöskään haitannut että ratkaisun hinta on murto-osan ensimmäisestä ideasta. Lisäksi soralla kävellessä syntyvä ääni on jotenkin mukava ja palauttaa mielen johonkin lapsuuden muistoon, jota en oikein osaa vielä paikantaa.

Saunapiha lähti muutenkin muotoutumaan heti kun illat lämpenivät. Mainitsin jo aiemmin suunnitelmasta grilli- ja ruokailupaikkaa varten ja nyt sitä kokeiltiin. Kannoimme paviljongin vaahteran alle niin että oksat eivät aivan lepää sen päällä, mutta kehystävät mukavasti. Paviljonkiin saisi kankaankin. Se jätetään toistaiseksi pois mutta ihan mukava mahdollisuus jos paikkoja tarvitaan huonolla ilmalla. Kuten sotkuista huomaa, kuvissa on vielä työvaihe päällä. Sittemmin olemme tuoneet paikalle penkit ja ruukkuja rajaamaan aluetta, joten se asettuu koko ajan paremmin kokonaisuudeksi.

Nyt on tosin pakko alkaa miettiä talon ympäristöä, sen verran suorat näkymät paviljongista on sammaloituneille kallioille ja kuluneisiin maalipintoihin. En oikeasti kammoksu repsottavia paikkoja, mutta silmät etsivät jatkuvasti uusia kohteita kun pihalla tarkenee viimein istuskella.

Tässä välikevennykseksi grillipaikka. Vaikka etupihalla olisi parempikin grilli, tätä pataa on silti käytetty eniten tänä keväänä suojaisan ja aurinkoisen paikan vuoksi. Tähänkin kohtaan on jo kypsynyt suunnitelma, jota aletaan toteuttaa kun sopivia materiaaleja sattuu löytymään. On ollut tapana odotella ja kartoittaa millaista tavaraa käytettynä saa. Haussa on vain yksinkertaisia juttuja joita joskus on tullut vastaan esimerkiksi Tori.fi:ssä.

Siinä se pata tositoimissa. On sen verran avoin onneksi päältä että tulta mahtuu kohentamaan. Olemme alkaneet kehitellä grillimenuita joissa kaikki on syötävissä käsin ja joita voi grillata ”ruokalaji” kerrallaan sekä syödä valmistumisjärjestyksessä. Grillailuun ryhtyy helpommin arki-iltanakin kun tietää ettei jälkeenpäin ole kasoittain astioita kannettavana tiskikoneeseen.

Vaikka riisipaperirullat eivät uusi tuttavuus olekaan, olen vasta nyt opetellut tekemään niitä kunnolla. Laatikossa oli kummitellut paketti rapeita levyjä mutta en ole koskaan uskaltanut ryhtyä toimeen. Nyt olen testaillut useita yhdistelmiä, joista yksi parhaista oli tämä kombo porkkanaa, punakaalia, sinimailasen ituja ja minttua. Inkivääri-seesamiöljydippi seuraksi ja täydellinen grillausalkupala oli valmis. Kun sormet tottuvat käsittelemään heiveröistä kostutettua riisipaperia, rullien tekeminen on myös aika helppoa.

Terveyslinjalla ruuassa emme tosiaankaan ole menneet. Arkilounaani on jostain syystä ollut lähiaikoina lipstikkaranskalaiset, eli annos rapeita pakasteranuja kullanruskeiksi ja sitten pyöräytys lipstikkasuolassa. Lipstikkaan hurahdus on tapahtunut, onneksi sitä kasvaa ylenmäärin keittiötarhassa, kuten näkyy oikealla yläpuolen kuvassa. Löysin taannoin myös älyttömän hyvän pannupizzareseptin, jota syötyään turpoaa kuin ilmapallo – mutta se on sen väärti. Hunajaherkkusienillä täytetty pizza, pinnalla mozzarellaa ja lipstikkaa, ah.

Lisää kesäistä hedonismia: sauna. Myönnän että ulkosaunassa tulee talvella jakso, jolloin ei paljoa huvita kylpeä. Kun vedet saa keväällä päälle ja saunan katoksessa tarkenee istuskella aina vaan myöhempään, lämmittämiseen ryhtyy paljon helpommin. Puiden lisäämisen välissä tulee haahuiltua pihalla ja räpsittyä kuvia pimenevästä illasta. Peltonäkymämme taustakankaana ollutta metsää harvennettiin rajusti alkukeväästä ja kunhan järkytys alkoi hälvetä, yritin etsiä asian hyviä puolia. Arvasin että kesällä auringonlaskut näkyvät paremmin – ja niin siinä kävikin. Pinkistä oranssiin ja kirkkaaseen, polttavan siniseen ja lopulta niin mustaan että huimaa kun ylös katselee.

Ilmat alkoivat jäähtyä yllättäen. Se oli sinänsä hyvä että maltoin tehdä kunnollisen huollon kaikille taimille. Niiden pituuskasvu on onneksi hidastunut hieman. Tein kunnolliset tukikepit, poistin liian aikaiset kukkanuput ja siirtelin ruukkuja parempiin paikkoihin. Kasvit ovat tuntuneet pärjäävän hyvin tällä kerran viikossa tehdyllä ”nypräyksellä”. Pari kastelukertaa ja päivittäistä tarkkailua tämän lisäksi. Tänä vuonna rutiini on pysynyt näin hyvin yllä. Intoa saakin alkaa jo hillitä, sillä sain juuri viimeiset siemenet multiin eikä yhtään enempää mahtuisi enää minnekään.

Ilma on ollut hyytävä jo päivien ajan. Meilläkin nähtiin muutama lumihiutale vaikka onneksi niitä ei maahan enää jäänyt. Lämpimän jakson jälkeen se tuntui niin tuskaiselta, ettei voinut kuin nauraa. Laitoimme pökköä pesään ja kaivoimme merinovillakalsarit vielä kerran kesäsäilytyksestä. Kyllä me jaksamme vielä pienen hetken odottaa.

0 kommentit

Kommentoi

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa