Kasvihuonekuvitelma

Kasvihuone oli tarkoitus pystyttää viime kesänä. Ostimme käytettynä kaaret jotka kunnostin hionnalla ja maalipinnalla. Koska kaaret olivat hieman suuremmat kuin tontilla olevat vanhat perustukset, jouduimme sovittelemaan niitä ja muuttamaan katon harjan kulmaa. Homma osoittautui turhauttavaksi näpertämiseksi. Ennen siihen ryhtymistä perustukset tarkistettiin ja kävi ilmi, että erityisesti päädyissä harkot olivat hapertuneita ja niitä täytyy vaihtaa. Purkaessa murtuneita yksilöitä irti parempikuntoisesta alakerroksesta ehjätkin harkot alkoivat lohkeilla, huolimatta suuresta varovaisuudesta taltan kanssa. Tässä vaiheessa Otto sai pienimuotoisen meltdownin ja siirsimme samantien kasvihuonesuunnitelmat seuraavalle kesälle. Eli tälle.

Vaikka projektista oli puhuttu koko kevät innostuneesti ja suurella positiivisuudella, rakentamiseen varatun ajankohdan lähestyessä ajatus on vähän karmiva. Olen kuitenkin summaillut että viime kesänä tuli ehkä tehtyä muutamia virheitä jo aloittaessa. Ainakin seuraavat harhaluulot olivat päässä viimeksi:

”Se on helppoa, kaaret vaan paikalleen ja muovi päälle.”

Otto sanoi oikeasti näin. Kaaret eivät ole mittatilaustyötä ja vaativat kunnostusta. Emme myöskään pysty tekemään hommaa kahdestaan loppuun asti ja muovin kiinnitysvaihe vaatii varmaankin laitevuokrausta ja ehkä hankintojakin. Helppoudesta ei kannata edes haaveilla.

Kyllähän viikossa ehtii vaikka mitä.”

Niin ehtii, mutta ei jaksa. Aikaa täytyy varata eikä raataa turhaan pitkää päivää. Myös käytetyn tavaran hyödyntäminen on valinta joka vaatii oman aikansa, esimerkiksi oikean materiaalin/tavaran etsiskely myynti-ilmoituksista, niiden nouto ympäri pitäjiä tai vaikkapa maalin kuivuminen.

”Kattoo sitten mitä sinne laittaa, kunhan saa nyt ensin pystyyn.”

Ei. Koska hommaan uppoaa työtunteja ja hermoja, jonkinasteinen innostus on paikallaan. Työ etenee aivan eri tehoilla kun päässä häämöttelee joku visio tulevasta. Yleensä jos saan päähäni jotain tarpeeksi vimmalla, alan toimia ja jaksan tsempata toisetkin motivaatio-ongelmista yli.

Tänään tartuin tuohon innostuksen luomiseen, sillä tekeminen alkaa viikon päästä. Helppouden ja ajan aliarviointi eivät ole uhka, kun innostusta riittää. Silloin tylsät autoretket lähipitäjän romuhamstraajan luo muuttuvat maakuntamatkoiksi, myynti-ilmoitusten selaamisesta tulee koukuttava aamutapa ja pystytystalkooviikonloppua suunnitellaan kuin suurta jälleennäkemistä ja juhlaa. Vanhan tavaran kunnostaminen on myös aktiviteetti joka vie mukanaan heti kun siihen syventyy.

Suunnittelun, rakentamisen ja kaikkeen kasvihuoneeseen liittyvän asian kerään yhteen artikkeliin, mukaan lukien linkkilista postauksista joista tämä on ensimmäinen. Artikkeliin kerään myös hyödyntämiäni lähteitä ja inspiraatiota Pinterestistä. Kasvihuoneen ympäristöön tulee myös potager- tyylinen keittiöpuutarha jonka etenemistä dokumentoin kasvihuoneen kanssa samassa kokonaisuudessa.

Käytännöllistä ja kustannustehokasta tapaa pystyttää kasvari mietittiin jo viime vuoden keväällä. Silloin päädyttiin kaariin ja muoviin, joilla on käyttöikää jopa kymmenen vuoden verran. Eli siinä vaiheessa kun kasvari uusitaan, budjetti ja visio voi olla eri luokkaa, joten eeppisemmät haaveet on syytä jättää tuohon ajankohtaan. Ja hyödyntää sen kymmenen vuotta esimerkiksi keräilemällä vanhoja ikkunanpokia ja muuta käytettyä materiaalia joilla saada aikaan täydellinen puutarhalehtiunelma. Mutta ensin mennään muovilla, ja tehdään ympäristöstä toimiva ja viihtyisä. Siksi selailin Pinterestiä ja tein kansion tätä aluetta ajatellen. Kerrytän sinne lisää kuvia, kunhan ehdin selailla lisää. Pinterest-board löytyy täältä. Seuraavat miellyttivät paljon:

– Punertavien maanläheisten sävyjen ja kirkkaan oranssin yhdistelmä

– Saviruukut

– Harmaantuneet puupinnat

– Laatat (meillä on jämiä vaikka kuinka!)

– Ammeet… Tiedän, niin turhaa. Mutta pakko saada amme johonkin nurkkaan.

Tässä kasvihuoneen paikka. Otto toimii kaarenpidikkeenä.

Ja tässä sama paikka valmiiksi laitettuna. Kuva on täynnä fysiikan lakien taipumista ja kolmosluokan kollaasitaidetta, mutta antaa silti melko hyvän kuvan siitä mitä paikka voisi näyttää. Haluaisin ympäristöstä tietty vähän runsaamman mutta sellainen muodostuu tekemisen myötä. Piirtopöytä on muuten parasta näiden suunnittelussa, tosi helppo kokeilla eri vaihtoehtoja valokuvan päälle.

Hyvä siitä tulee! Ei ollenkaan liian iso. Sisällä on tosin älyttömän paljon tilaa. Tein sisäpuolestakin valmiin pohjan johon suunnitella, mutta kasvatuslaatikoiden sommittelu vaatii enemmän perehtymistä ja mittaamista. Täytyy miettiä myös mitä niihin laatikoihin edes suunnilleen haluaa laittaa. Viiniköynnös kiinnostaisi, ja useampi tomaattilajike. Lisäksi paprikaa, chiliä ja viidakkokurkkuja. Haluaisin sisälle myös pöydän, joka toimii sekä työtilana ja jonka ääressä voisin jopa istuksia joskus koneen ja negronin kanssa. Amme-ajatus kiehtoo myös mutta ehkä on hullua käyttää hyvää kasvatustilaa siihen. Jäisi varmaan myös käyttämättä, koska kantovesi. Yritän ainakin pysyä järkevänä vielä tässä vaiheessa. Ehkä…

Unelmien viherhuone alkaa siis valmistua viikon päästä. Kirjoitan jatkossa sekä tekemisen keskeltä että edistyvistä suunnitelmista ja hankinnoista. Kai tässä voi onnistua vain, jos ylipäätään aloittaa…

0 kommentit

Kommentoi

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa