Kesä on täällä!

,

Olen tarkkaillut säätietoja jo kuukauden, valmiina tekemään tehoiskun pihalle heti kun lumet sulavat. Talvi venytti jäisiä kouriaan niin pitkälle että kävin jo epätoivoiseksi. Oli pakko laittaa into hetkeksi taustalle odottamaan ja keskittyä muihin projekteihin. Viikonlopuksi lukemat kuitenkin viimein nousivat ja viimeiset lumikökkäreet sulivat pihasta. Kuvittelin jo kääntäväni maata ja tilailevani multaa, mutta lumettomuudesta huolimatta maa routi vielä melko lähellä pintaa. Rautakankikaan ei pystynyt viime kesänä käännettyjen viljelypalstojen saviseen maahan.

Suosikkipihapuuhani on onneksi haravointi ja kaikenlainen fiilistely. Ne ovatkin melkoisen iso osa tekemistä alkukeväästä, koska tekemiseen tarttuminen myöhemmin vaatii hyvän suunnitelman ja paljon innostusta. Nyt niitä kertyikin kunnolla, sillä kun syksyn viimeiset lehdet oli kerätty maatuumaan, jouluvalot selvitelty etupihan oksista ja peltopalstan suunnitelma päivitetty, ryhdyimme grillaamaan. Jo aamulla lämpötilaa ihastellessa tuli mieleen että pihalla touhuilun jälkeen myös sapuskan laitto ulkona voisi olla kivaa. Valmistelin tuolloin grillikamat, sillä muuten sitä vaan lipsahtaa kauppaan nälkäisenä heräteostoksille eikä siitä seuraa mitään järkevää. Grillatessa tulee nimittäin usein päästettyä itsensä liian helpolla. Samoja lihoja, samoja juustoja, korkeintaan marinadi vaihtuu. Tällä kertaa jääkaapissa oli puolikas savustettu nieriä ja paljon erilaisia kasviksia. Nostelin kalan kulhoon palasina, esikeitin palsternakan lohkoina ja keräsin munakoisotahnaa varten ainekset kulhoon.

Tiileistä kasattu pikagrilli oli kostea talven jäljiltä. Savu nousi ensin paksuna patsaana mutta pikkuhiljaa palaminen tasoittui ja tulen äärellä pystyi kuvitella olevansa tarpeeksi pitkään ruokaa laittaakseen. Hain valmistellut ruokatarpeet apupöydälle ja heitin ensimmäiseksi pullean munakoison liekille. Se alko pian tiristä ritilällä, pehmeten hetki hetkeltä. Kuori repeili ja päästi höyryä ulos. Pötkylä näytti olevan kahdenkymmenen minuutin päästä hajoamispisteessä, mutta säikeisen rakenteensa ansiosta pysyi mainiosti kasassa. Nostin sen kulhoon ja asetin toisen kulhon kanneksi, jotta höyry hoitaisi homman loppuun. Kymmenen minuutin päästä kulhossa pötkötti savuinen ja täyteläinen, ryppyinen munakoiso. Irrottelin kuoren lusikan ja haarukan avulla ja muussasin lihan toisessa kulhossa. Lisäsin tahinia, mustapippuria, suolaa ja hieman savuista nestettä jota munakoiso oli päästänyt levätessään kulhon pohjalle. Helpoin ja herkullisin grillilisuke pitkään aikaan!

Sillä aikaa tuli oli laantunut hiillokseksi. Padronin paprikat ja esikeitetty palsternakka saivat aavistuksen hellemmän kohtelun. Lotrasin grillattujen kasvisten päälle oliiviöljyä ja kunnolla sormisuolaa ja nostin pöytään. Savustettu nieriä päätyi aikalailla sivurooliin, niin hyviä savuiset kasvikset olivat. Pari palaa kuminalla maustettua ruisleipää lisäsi ruokaisuutta.

Kevään ensimmäisen pihapäivän täydellisti tietenkin sauna. Talvi on todellakin ohitse.

0 kommentit

Kommentoi

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa