Retiisit, greippijogurtti ja cashew-dukkah

, , ,

Kylvin pitkulaisia French Breakfast –retiisejä kesäkuun alussa puutarhaan, kun tilaa riittikin yli odotusten. Ne olivat viimeinen kylvös enkä osannut aavistaakaan kuinka nopeasti ne pintaan ponnahtivat. Hain hyvää reseptiä ja Soppa365 tarjosi tämän oivan ohjeen dippiretiisien muodossa. Reseptin esikuva löytyy Noma -ravintolan Radishes in Soil –annoksesta. Testasimme ystävän kanssa siivouspäivän jälkeen tätä ja yllätyimme miten täyttävä suupala olikaan. Tein sunnuntai-iltana retiisejä uudelleen – koska kesken ne eivät lopu – ja muutin reseptiä hieman. Jääkaapissa oli mehevä luomugreippi jota päädyinkin käyttämään sitruunan sijaan. Mantelin sijaan käytin rouheen pääraaka-aineena cashew-pähkinöitä ja seesaminsiemenien sijaan pellavansiemeniä. Tuloksena oli makeampi ja raikkaampi kokonaisuus. Tekisi mieli kokeilla ensi kerralla vielä limejogurttia ja chilillä maustettua pähkinärouhetta…

Vaikka kaupasta saatavat pyöreät retiisit ovat hieman vaatimattomamman makuisia, saisi niistäkin näillä dipeillä varmasti herkullisia. Nehän voisi leikata vaikka puoliksi ja syödä coctailtikuilla. Vegaaniversion saa toteutettua jämäkästä soijajogurtista.

Naatitkin voi syödä, mutta ainakin omissani ne olivat hieman kitkeriä. Viimeinen haukkaus retiisistä ja mukaan vähän naatinvarsia, se oli sen sijaan mielestäni paras suupala koko vihanneksesta!

 

Retiisit, greippijogurtti ja cashew-dukkah

Makeansuolainen, rapsakka ja näyttävä alkupala tai lisuke. Sopii myös aamiaiselle ja brunssille!
2 annosta
  • 25 kpl retiisejä
Greippijogurtti
  • 2 dl luonnonjogurttia (jämäkkää)
  • 1 rkl verigreipin mehua
  • 1 rkl verigreipin kuorta
  • 1 tl sokeria
Cashew-dukkah
  • 1 1/2 dl rouhittuja cashew-pähkinöitä
  • 1/2 rkl pellavansiemeniä
  • 1 1/2 tl jeeraa (juustokuminaa)
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria

Ohjeet

Greippijogurtti
  • Mittaa 2 dl luonnonjogurttia pieneen kulhoon ja sekoita. Purista greipistä 1 rkl mehua ja raasta 1 rkl kuorta. Sekoita mukaan sokeri ja laita jääkaappiin odottelemaan.
Retiisit
  • Levitä isolle lautaselle puhdas keittiöpyyhe. Pese retiisit huolellisesti. Poista kellastuneet lehdet varovasti rikkomatta naattia ja leikkaa pois pitkulainen, sitkeä juurenpätkä. Lado retiisit pyyhkeelle.
Cashew-dukkah
  • Rouhi suunnilleen tarvittava määrä cashew-pähkinöitä veitsellä tai mortterilla. Sekoita pienessä kulhossa mukaan pellavansiemenet, jeera sekä suola ja sokeri.
  • Kuumenna paistinpannu melko kuumaksi lisää rouhe kuivaan pannuun. Paahda 3-4 minuutin ajan jatkuvasti sekoittaen. Pähkinät palavat herkästi jos ne jättää pannuun sekoittamatta vähänkään liian pitkäksi aikaa. Hieman kärähtänyt seoskin on hyvää, joten älä huoli jos se pääsee hiukan mustumaan. Kaada rouhe pannulta lautaselle jäähtymään.
Kokoaminen
  • Lusikoi jogurtti siististi tarjoilukulhoon tai -purkkiin. Lasinen astia sopii tähän hienosti sillä dipin kerrokset jäävät näkyviin. Ripottelen greippijogurtin päälle paksu kerros dukkahia ja laita loput pieneen tarjoiluastiaan, jotta rouhetta voi lisäillä annoksen huvetessa. Jos haluat annokseen alkupalan ilmettä, voit tehdä jogurtista ja dukkahista tarvittavan määrän annoksia laseihin ja asetella niihin retiisit naatteineen esikuva-annoksen mukaan. Perheen kesken dippaaminen sujui samasta kiposta ja retiisit saivat pötkötellä lautasella.
0 kommentit

Kommentoi

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa