Sahraminen taimenkeitto

,

Näin kalatiskissä kasan pulleita taimenia ja tajusin, etten ole koskaan sellaista maistanut. Kyselin kalamestarilta, millaista liha on, ja hän tietäväisenä nyökytteli että ihan kuin lohta. Ei kyllä ainakaan tämä yksilö. Liha oli tosi vaaleaa, vähempirasvaista ja se pysyi kypsentäessä pehmeänä vaikka palat olivat melko ohuita. Kala oli myös helppo käsitellä, vaikka en tosiaan ole päässyt fileerauksessa hyväksi kehittymään. Tämä resepti hyödyntää lähes koko kalan, joten jos fileointi hoidetaan kalatiskin takana, pyydä mukaan myös räippeet eli perkuujätteet.

Lientä ei enää juurikaan itse keitellä. Siinä missä markkinoilla on oikein hyviä liemivalmisteita, tuore versio on silti niin herkullista että kannattaa kyllä kokeilla. Se on nimittäin myös yllättävän helppoa! Ja jos kala käsitellään tiskillä, ei tarvi edes käsiään sotkea. Liemen poristessa ehtii hyvin valmistella loput raaka-aineet. Itse keiton kasaaminen on yksinkertaista, mitä ei maun perusteella uskoisi.

 

Sahraminen taimenkeitto

Vaikka kuninkaalliselle sopiva täyteläinen kalakeitto.
4 annosta
  • 1 kg kokonainen taimen
  • 1 kpl pieni fenkoli
  • 1 kpl sipuli
  • 1 kpl purjo
  • 4 kpl porkkanaa
  • 8 dl vettä
  • 5-6 kpl kiinteää perunaa
  • 1/2 appelsiinin mehu
  • 0,25 g sahramia - (noin puolikas 0,5 g:n pussista)
  • 1-2 dl kermaa
  • suolaa

Ohjeet

Liemi
  • Fileoi kala, ellei sitä ole tehty kalatiskillä. Hyviä ohjeita löytyy esimerkiksi Youtubesta. Leikkaa pyrstö irti ja heitä roskikseen. Pilko selkäruoto muutamaan osaan. Vaikka tästä on eriäviä mielipiteitä, kalan päänkin voi käyttää liemeen kunhan poistaa saksilla kidukset. Nosta palat kattilaan ja lisää reilun litran verran vettä, niin että ne peittyvät kunnolla ja tilaa jää vielä kasviksillekin.
  • Kuumenna liemi kiehuvaksi. Sillä aikaa kun se lämpenee, kuori ja lohko sipuli sekä leikkaa fenkolista varsiosa lehtineen - käytät siis liemeen pelkän varren joka muuten menisi roskiin.
  • Kun liemi kiehuu, kuori lusikalla enimmät pintaan nousseet vaahdot ja lisää mukaan kasvikset. Lisää myös noin 2 tl suolaa. Sekoita ja anna poreilla matalalla lämmöllä 20-25 minuuttia. Siivilöi perkeet ja kasvikset pois - MUISTA LAITTAA KULHO ALLE. Liemen lorauttaa helposti ajatuksissaan lavuaariin.
Keitto
  • Viipaloi purjo ja fenkoli ohuiksi suikaleiksi. Kuori perunat ja porkkanat ja paloittele molemmat sopivaksi lusikoitavaksi. Paloittele myös taimenfileet.
  • Kuumenna suurehkon kattilan pohjalla tilkka öljyä. Kuullota purjoa ja fenkolia muutama minuutti ja lisää mukaan porkkana. Anna kasvisten paistua vielä hetki ja lisää sitten valmistamasi kalaliemi (noin 1 litra) ja 8 dl vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja säädä suolaa, jos on tarpeen.
  • Lisää liemeen perunat. Keitä niitä 15-20 minuuttia, koosta riippuen. Kun ne ovat kypsiä, lisää mukaan kala. Anna kiehua matalalla lämmöllä muutama minuutti, kalat ovat kypsiä hetkessä. Maista ja säädä suola sopivaksi.
  • Säädä lämpö matalalle, niin että keitto lakkaa kiehumasta. Sekoita mukaan appelsiinin mehu, sahrami ja kerma. Anna kuumeta, mutta älä kiehua. Tarjoile!

0 kommentit

Kommentoi

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa