Spagettikurpitsapaistos

,

Jättimäinen kurpitsa on vienyt jääkaapissa tilaa jo viikkoja. Tein siitä sunnuntaina mehevän lisukkeen ratkaisemaan alkuviikon ruokaongelmia, kun kokkausinto on hieman ehtynyt ja muutakin tekemistä riittää. Pakasteena saa vaikka millaisia hyviä kasvisvalmisteita, mutta niiden kanssa ei viitsi oikein syödä valmiskastikkeita ja ranskalaisia. Spagettikurpitsapaistos toimi alkuviikon aterioilla falafelien, kasvisjauhispihvien sekä munakkaan lisukkeena mainiosti.

Spagettikurpitsaa käytetään yleensä vaatimattomasti gluteenittomana lisukkeena, mutta siinä on mahtava hunajainen aromi, jota kookosmaito ja yksinkertaiset mausteet korostavat. Kastikkeeseen muussattu cashewpähkinä antaa rakennetta ja väriä vuuan pinnalle.

Paistos ei ole työläs mutta valmistus vie hieman aikaa pitkien paistoaikojen vuoksi. Itse käytän mielelläni hieman aikaa valmistukseen jos se tarkoittaa parin päivän kokkausvapaata. Kasaaminen on kyllä helppoa ja vaiheet selkeitä. Huomioi että kastikkeen valmistukseen tarvitset kutterin tai blenderin – tai mikä estää jauhamasta liotettuja cashewpähkinöitä vaikka morttelissa.

Spagettikurpitsapaistos

Herkullinen, kevyt lisuke jonka valmistaminen on helppoa – joskun hieman aikaavievää.
6 annosta
  • n. 2 kg spagettikurpitsa (pienempikin käy)
  • oliiviöljyä
  • suolaa
Kastike
  • 80 g cashewpähkinöitä
  • 1 kpl Santa Maria luomu kookosmaito
  • 1/4 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1 tl suolaa

Ohjeet

  • Liota cashewpähkinöitä vedessä ainakin kahden tunnin ajan.
  • Lämmitä uuni 180° C. Halkaise spagettikurpitsa pitkittäin. Ole varovainen, sillä kurpitsan kuori on kova. Sivele leikkuupintaan öljyä ja ripottele suolaa. Laita puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinta alaspäin. Paahda uunissa tunnin ajan, kunnes kurpitsan liha on pehmeää. Ota se pois uunista ja nosta sen jälkeen uunin lämpö 225° C.
  • Laita kookosmaito, liotetut cashewpähkinät, mausteet ja 1 tl suolaa kutteriin tai blenderiin. Surauta mahdollisimman tasaiseksi, rakeisuuskaan ei haittaa.
  • Voitele vuoka. Tähän käy hyvin suunnilleen 20 cm x 20 cm astia tai perinteinen pyöreä uunivuoka jonka halkaisija on noin 20 cm, mutta hieman isommassakin onnistuu. Kaavi haarukalla kurpitsasta sisuksia poikittaissuunnassa. Ne irtoavat ohuina säikeinä. Kierrä säikeitä haarukkaan kuten spagettia ja lado syntyneet pallerot vuokaan. Levitä kastike niiden päälle. Paista uunissa 40-60 minuuttia kunnes reunoilla ei kupli enää paljoa nestettä ja pinta on ruskistunut.
0 kommentit

Kommentoi

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa