Taimitarha sai alkunsa kasvatusvalon alla tammikuun puolessa välissä. Synkän, lumettoman vuodenvaihteen jälkeen lampusta nauttivat taimien lisäksi talon asukkaat.

Ensimmäisenä vuorossa oli rocotopaprika. Paksuseinäinen hedelmä tarvitsee runsaasti aikaa kehittyäkseen. Siemenet kylvetään usein jo joulukuussa, mutta tammikuun puolellakin ehtii. Rocoto valikoitui sattumalta kasvatukseen siemenpaketin mukana, mutta pian kävi selväksi, että lajike onkin vähän erilainen kuin muut chilit. Se pitää viileästä kasvupaikasta, joten kasvihuoneeseen jää hyvin tilaa muille.

Yleensä siementilauksia tehdessä keittiöpuutarhaa varten sopii kartoittaa, kuinka niitä keittiössä sovelletaan, mutta tällä kertaa sitä alettiin selvitellä vasta kylvön jälkeen. Löytyneet reseptit olivat lupaavia. Perulaista kastiketta, rocotolla maustettua hummusta ja täytettyjä paprikoita. Käyttötavat olivat hieman muita chilejä monipuolisemmat, vaikka rocotostakin löytyy runsaasti poltetta. Siemeniä oli paketissa neljää erilaista ja niillä oli eksoottiselta kuulostavat nimet – sellaiset, joita tekee mieli hokea ääneen ontuvalla aksentilla: Surquillo Rojo, Arequipa Orange, Cuzco Manzano – ja vähemmän eksoottinen mutta kuvaava Turbo Pube Red. Rocoton erityispiirteinä ovat myös mustat siemenet ja kasvin kauttaaltaan karvainen pinta.

 

Seuraavaksi kylvövuorossa oli vuoden 2020 kasvikseksi valittu paprika. Se sopii kasvihuoneeseen lämpimille paikoille ja on oleellinen osa keittiöpuutarhaa, koska monipuolisuus ja pitkä sadonkorjuuaika ovat toivottuja ominaisuuksia, kun kasvatuksen hedelmät halutaan hyödyntää tehokkasti. Jos pääsee käymään niin että paprikaa alkaa tulla ovista ja ikkunoista, sitä voi käyttää määrättömästi salsoihin ja maustekastikkeisiin. Valinta osui erikoisen värisiin lajeihin, jotka näyttävät hyvältä purkissakin. Makuprofiileilta haettiin monipuolisuutta – makeaa, hapanta, kevyttä.

Paprikakasvien jatkoksi multiin pääsivät chilit. Niiden valitseminen on aina alussa vaikeaa, mutta kun suosikkeja muodostuu, jatko on helppoa. Jalapeno, thaimaalainen Bird’s Eye, eri värisiä habaneroja – näistä saa luotua keittiössä monta makumaailmaa. Tänä vuonna kokeiluun ovat tulossa erityisesti fermentoimalla valmistetut chilikastikkeet, sillä edelliskesän jalapenoista kypsytelty sriracha oli erityisen hyvää. Näin valmistetut kastikkeet saavat plussaa myös vaivattomasta valmistustavasta. Ainoa miinuspuoli on nenäkarvoja poltteleva tuoksu joka fermentointikaapin avatessa ilmoille tulvahtaa, ja tämäkin on makuasia.

Ainoa kesän ehdoton chilivalinta jo pitkästi ennen kauden alkamista oli tulinen Hainan Yellow Lantern. Se on habaneroa muistuttava keltainen chili, joka on luultavimmin löytänyt tiensä alkujaan Kiinan Hainanin saarelle Karibian lämmöstä. Se on maultaan hedelmäinen ja voimakasarominen. Hyvästä tarinastakaan ei ole haittaa: Kiinan laki kieltää siementen viemisen ulos maasta, joten maahantuonnissa jouduttiin noudattamaan hieman luovuutta. Lisää mielenkiintoisesta projektista Chiliyhdistyksen artikkelissa muutaman vuoden takaa löytyy täältä. Kotimaassaan lyhdyn muotoista chiliä kutsutaan myös Keltaiseksi Keisariksi.

Yrttitarhan kylvöt ovat puolestaan alkaneet rosmariinilla. Seuraavaksi aletaan seurata milloin kasvivalosta voisi luopua ja siirtää taimet luonnonvalon varaan ikkunalaudoille ja taimipöydille. Sitten tomaatinsiemenet pääsevät multiin ja siitä alkaa kausi, jolloin asuintilat ovat vihreän vallan alla kesäkuuhun saakka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa