Ykkösosa löytyy täältä: PUSIKOSTA PIHAKSI OSA 1: MOTIVOITUMINEN JA RAIVAUS

Jo kahtena kesänä olemme käytännössä muuttaneet Klubille eli saunarakennuksen ylimääräiseen huoneeseen. Se on ollut vain kuten makuuhuone, sänky keskellä sekä pieni keittiötaso ja jääkaappi nurkassa. Viime kesänä aloimme pyöritellä mielessämme paikkaa siihen kuntoon että arkiset ruokahommat olisivat vähän sujuvampia, sillä sängyllä syöminen toi mieleen vähän liikaa opiskeluajat. Puhumattakaan siitä alaselkäsärystä joka kehittyi kuin vaivihkaa koneen ääressä keskittyneenä kyyristellen. Vaikka sisällä talossa tilat olisivat kunnossa työskentelyyn ja syömiseen, Klubin viehätys kesäpaikkana on varmasti verrattavissa vähän sellaiseen kesämökkiin, johon ei edes haluta kaikkia hienouksia. Aurinkoiseen kesäaamuun astuminen suoraan ”makuuhuoneesta”, kahvi pihalla tallustellen ja yleinen siivottavan sisätilan vähyys. Mutta kunnollinen pöytä olisi ihan kiva. Kun muutosta alettiin suunnitella viime syksynä, siitä seurasi yllättävä hyöty tämän vuoden suunnitelmia muodostaessa.

Tämähän on nyt neljäs kesä tällä pihalla ja vasta nyt suunnitelmia alkaa uskaltaa lyödä lukkoon. Mieltä on vaivannut eniten grillipaikka joka on suunniteltu noin kolmekymmentä kertaa, aina eri nurkkaan tonttia. Ironisinta on se että pöytä näyttää päätyvän sentilleen siihen, mihin sen alun perin visioin mutta päätin käytännön syistä yrittää sovittaa sitä muualle. Ja kyllä tosiaan yritettiinkin, etupihalle sekä kasvihuoneen kupeeseen pihan perälle. Mutta tämä maapläntti on ihan kokonaan kalliolla, johon tuulee joka suunnasta. Näiden kesien pihahengailun myötä takapiha on erottunut selkeästi paikkana johon tuulenpuuskat eivät yllä, osittain koska se on matalammalla kuin etupiha ja saunan vuoksi suojaisampi kuin pihan perä. Erityisesti saunan edusta. Siinä kasvaa iso vaahtera joka on minulle se pihapuu, vaikka tontti onkin puita täynnä. Kuvittelin alusta alkaen pitkän pöydän sen oksien alle, mutta alussa viitatut käytännön syyt olivat yksinkertaisuudessaan se, että halusin ehdottomasti pöydän päälle katoksen. Vaahteran kanssa se ei olisi ollut mahdollista.

Eilen saunan eteistä ja pukuhuonetta siivotessa avasin Klubin oven tuulettaakseni vähän paikkoja. Viime kesänä tehdyt suunnitelmat ruokailutilan laittamisesta muistuivat mieleen. Sitten palaset loksahtivat kohdalleen. Klubihan käy hyvin sateella suojaisaksi ruokailupaikaksi. Grillipaikka siihen eteen ja vaahteran alle säätä kestävä pöytä ja penkit. Kaikki ideat olivat jo olemassa, mutta ne yhdistyivät kokonaisuudeksi vasta kun kaikki oli muhinut alitajunnassa ja sen jälkeen poksahtivat sopivana hetkenä ilmoille. Hyvä esimerkki siitä, miksi ajan kuluminen on niin oleellista oikealta tuntuvan lopputuloksen saavuttamiseksi. Rakastan telkkarin pihasuunnitteluohjelmia, mutta itselleni olisi painajaismaista päästää tuollainen tiimi mylläämään pihalle juuri sen takia että kaiken täytyy tuntua oikealta. Käyttökokemuksista, erilaisista sääoloista ja vielä uomiinsa asettuvasta elämänrytmistä muodostuvat kerrostumat asettuvat kokonaisuudeksi jota ei kokeneinkaan pihasuunnittelija pysty jäljittelemään.

Tässä siis taas muutamia päteviksi huomattuja keinoja pihan toimintojen tarpeiden määrittelyyn.

Mieti mitä haluat pihalla tehdä. Onko toiveena hyötypuutarha, pitkät illat pihasaunalla ja ruokailu ruuanlaittoineen kuten meillä, vai enemmänkin leppoisa oleilu katetulla terassilla paljuineen ja kaasugrilleineen? Pelkästään ruokahommiin liittyy paljon vaihtoehtoja. Retkeilymeiningillä vai katetussa ja lämmitetyssä paviljongissa? Olisiko perunat kiva keittää siinä grillatessa vai riittääkö pallogrilli? Entäpä vaikka savustuspönttö? Loimutus? Kun yksityiskohdat ovat selvillä ennen paikan pystyttämistä, lopputulos on paljon selkeämpi. Pätee tietysti koko pihaan.

Anna suunnitelman muotoutumiselle aikaa. Niin kuin pohjustuksesta voikin päätellä, tämä on yksittäisenä neuvona kaikkein tärkein. Kokonaisuutta on tosi vaikeaa hahmottaa ensin ja olemassa olevat aidat, kurottelevat oksat ja polkeutuneet kulkutiet raamittavat syntyviä suunnitelmia, vaikka niiden muotoa ja sijaintia kannattaa usein miettiä uudelleen.

Määritä olosuhteet. Liittyy vahvasti edelliseen kohtaan. Vain aika näyttää erilaisten sääolosuhteiden vaikutuksen. Mihin aurinko paistaa eri vuodenaikoina? Mihin pohjoistuuli puhaltaa? Onko pihassa luontaisia näkösuojia joita kannattaa hyödyntää vai onko tarpeen luoda sellaisia naapureiden, autotien tai vaikka sen tuulen takia? Nämä ovat niitä tekijöitä, joiden varaan pihan suunnittelu on hyvä rakentaa. Paikka, jossa viime kesänä kokeilimme pitää ruokapöytää, osoittautuikin ehkä kylmimmäksi kulmaksi koko pihassa. Tuuli puhalsi niin että hellepäivänäkään illan tummetessa paikassa ei ollut miellyttävää istua.

Hanki muutamia monikäyttöisiä pihakalusteita. Esimerkiksi kevyitä tuoleja, penkki tai pari ja pieni terassipöytä. Ne löytävät luultavasti käyttötarkoituksensa myöhemmin vaikka hankkisit tilalle mieluisammat. Alussa niitä on helppo siirrellä paikasta toiseen ja kokeilla missä on mukavinta oleskella, ennen kuin on varma minkä tyyliset ja -kokoiset kalusteet omaan tarpeeseen sopivat.

Kokeile kulkuteitä ja rajauksia lumen avulla. Kuluneena talvena lunta tuli paljon ja sen mukaan lumitöitä riitti. Hoksasin tuolloin että muutamaan maanmuodoiltaan erikoiseen kohtaan oli helpompi hahmottaa sopiva rajaus kun huristeli linjat näkyviksi lumeen. Ja mikä parempaa, koska lunta tuli niin älyttömästi, pystyi kokeilemaan montaa eri tapaa. Miellytti kovasti tällaista ikuista epäröijää.

Hanki puutarhakirjoja. Sellaisia, mistä löytyy mahtavia perusohjeita, havainnollistavia kuvia ja joissa yhdistyvät sekä käytännöllisyys, materiaalien kierrätys ja tee-se-itse -meininki. Hyvällä kirjalla on käyttöä monessa eri vaiheessa. Pihan laittamiseen keskittyvissä kirjoissa on myös se hyvä puoli että ne eivät vanhene juurikaan, joten suurin osa tiedosta on aivan käyttökelpoista. Kannattaa katsella äidin tai mummon kirjahyllyä, jos viherpiiperrystä suvussa esiintyy.

Kuuntele ehdotuksia ja toiveita avoimin mielin. Meille on ehdotettu pihalle paljua, jättiterassia ja uima-allasta. Mitään noista ei tule, mutta muutama muu ensin vieraalta tuntunut vinkki on ottamassa tuulta alleen. Ehdotukset jäävät myös hautumaan kuten ideatkin ja monesti myöhemmässä vaiheessa tuntuvat aivan eri tavalla ajankohtaisilta. Esimerkiksi istuskelupaikka etupihalle on nyt suunnitelmissa ja se on tulossa paikalle johon useampikin eri tyyppi sellaista ehdotti. Halusin silloin säästää paikalla olleen kukkapenkin mutta nämä kesät sitä katselleena olen aika valmis mylläämään koko pusikon ympäri. Aika teki tässäkin asiassa tehtävänsä…

Tässä kohdassa pihan rakentamisessa siis mennään. Täytyy koittaa välillä olla kahmimatta liikaa tekemistä, ja siinä näiden juttujen kasaaminen tuntuu olevan hyödyksi. Kärsivällisyys on vaikea laji!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa