Rapea mateen pyrstöfilee ja sitruuna-jogurttimajoneesi

, ,

Alkuvuoden kalasesonkia viettävä made sopii erinomaisesti paneeraukseen tiiviin rakenteensa vuoksi. Fileitä on helppo käsitellä eivätkä ne muutu äkkiä kuiviksi kuumista lämpötiloista huolimatta. Varsinkin ohuempi filee kypsyy juuri sopivassa ajassa niin, että pinta on rapea mutta ei ehdi tummua liikaa.  Kevyesti maustettu korppujauhokuorrute ei peitä kalan omaa koostumusta vaan antaa kehyksen mehukkaalle lihalle. Lopputulos ei ole liian rasvainen, varsinkaan kun dipiksi yhdistetään hapokas sitruuna-jogurttimajoneesi. Rapeat mateefileet kannattaa tarjoilla uunilohkojen ja salaatin kera.

Vinkki! Annokseen saa lisäväriä kokeilemalla lisukeperunoiden valmistusta tummanvioletista, jauhoisesta Violet Queen – lajikkeesta. Erinomaisen rapsakat ja nopeat perunat valmistuvat pyörittämällä paloitellut perunat pannussa lorauksessa kuumaa öljyä ja laittamalla ne sitten uuniin 225 C° 15-20 minuutiksi.

Huom! Käytäthän majoneesin maustamiseen vain pestyn luomusitruunan kuorta.

 

Rapea mateen pyrstöfilee ja sitruuna-jogurttimajoneesi

Herkullisen rapeiksi kypsennetyt mateen pyrstöpalat saavat hapokkuutta ja raikkautta sitruunankuorella maustetusta dipistä. Valmistuu nopeasti ja sopii tarjoiltavaksi salaatin tai ranskalaisten kanssa!

Rapeat madefileet

 • 2 mateen pyrstöfileetä
 • 1 kananmuna
 • 2 dl korppujauhoa
 • 1/2 tl paprikaa
 • 1/2 tl valkosipulijauhetta
 • 1/2 tl suolaa
 • rypsiöljyä

Sitruuna-jogurttimajoneesi

 • 1 dl majoneesia
 • 1 rkl maustamatonta jogurttia
 • 1/2 luomusitruuna

Tarjoiluun

 • sitruunalohkoja/-siivuja
 1. Sekoita majoneesi ja jogurtti. Raasta joukkoon noin puolet sitruunankuoresta sekä 1 rkl mehua. Aseta jääkaappiin maustumaan.

 2. Puolita mateen pyrstöfilee pitkittäin.

 3. Valmistele paistoasema: Ota pannu, johon fileet mahtuvat ja lisää siihen noin puoli senttiä öljyä. Voit paistaa kalat myös kahdessa erässä, mutta mahdollisesti irtoavaa leivitystä kannattaa nostella välillä pois lusikan avulla, jotta se ei ala kärytä. Ota lieden viereen myös astia jolle nostella fileet paiston jälkeen – levitä sen pohjalle pari palaa talouspaperia.

 4. Mittaa korppujauhot lautaselle ja pyörittele sen joukkoon suola ja mausteet. Riko muna kulhoon ja hajoita sen rakenne. Ala kuumentaa pannua ja öljyä keskilämmöllä.

 5. Nostele fileet munan joukkoon terävällä haarukalla ja pyörittele niin että pinnat ovat munan peitossa. Nosta ne ilmaan ja valuta hetki. Pyöritä fileet varovasti korppujauho-mausteseoksessa. Siirrä ne sitten kuumalle pannulle.

 6. Paista 3-4 minuuttia/puoli. Tarkkaile lämpöä ja leivityksen ruskistumista. Käännä varovasti lastalla niin, ettei öljy roisku eikä leivitys hajoa. Valmiissa fileessä pinta on ruskistunut ja rakenne napakka. Nosta valmiit fileet astiaan talouspaperin päälle hetkeksi ennen tarjoilua.

 7. Tarjoile välittömästi majoneesin ja sitruunalohkojen kanssa!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa