Basilikasta valmistettu vegaaninen pesto on maultaan tuttu, vaikka siitä puuttuvat sekä pinjansiemenet että parmesaani. Se onkin parasta tuoreessa pestossa. Muutamasta lehtevästä ja hyvinhoidetusta mammuttibasilikasta saa hoitoharvennusta ja latvontaa tehtäessä satokauden aikana tasaisin väliajoin isomman määrän lehtiä, eikä niiden aromi tarvitse kannattimekseen kuin pähkinöitä, valkosipulia ja tujauksen sitruunamehua.

vegaaninen pesto

Edullinen vegaaninen pesto onnistuu muutamista hyvin säilyvistä perustarpeista. Resepti on syntynyt siitä tarpeesta, kun basilikan satokausi ylittää odotukset ja pakastamisen lisäksi lehtiä riittää runsaasti käyttöön myös tuoreena. Jääkaapissa ei aina satu olemaan parmesaania eikä liioin hinnakkaita pinjansiemeniä, mutta edullinen pussi maapähkinöitä kestää kuivakaapissa ilmatiiviissä rasiassa pitkään. Muitakin pähkinöitä voi käyttää, mutta maapähkinät ovat ilmastokuormitukseltaan esimerkiksi manteleita ja pistaasipähkinöitä kevyempi vaihtoehto.

Yksinkertainen ja edullinen pikapesto on siis hyvä ottaa haltuun erityisesti, jos basilikaa on tulossa paljon. Reseptiä on myös helppo muokata mieleisekseen esimerkiksi vaihtamalla pähkinät, paahtamalla ne tai lisäämällä mausteeksi muita yrttejä. Erinomainen klassisen peston resepti löytyy taas Lautasella-blogista.

vegaaninen pesto

Pesto valmistetaan perinteisesti huhmareessa, jossa mausta tulee täysin omanlaisensa. Herkullista pestoa syntyy tosin myös myös teho- tai sauvasekoittimella, vaikka lopputulos onkin erilainen. Myös blenderi käy valmistukseen, mutta silloin määrien on oltava isoja. Teho- tai sauvasekoittimella ainekset vain lisätään astiaan ja suristellaan tasaiseksi. Huhmareessa työjärjestys on seuraavanlainen:

Huhmareen pohjalle lisätään 2 rkl oliiviöljyä, valkosipuliviipaleet sekä suola ja sokeri. Hienonnetaan kunnes valkosipuli on hajonnut. Sitten lisätään pähkinät, joiden koostumus rikotaan mortterilla ja jauhetaan karkeaksi muruksi.

Rouheeseen lisätään kourallinen basilikaa ja aletaan murskaamaan sitä pyörivällä liikkeellä. Kun se alkaa pehmetä, lisätään toinen kourallinen ja jatketaan näin lisäten ja mortterilla työstäen, kunnes kaikki basilika on käytetty. Jos pesto tuntuu kuivalta, basilikan lehtien päälle voi lorauttaa lisäyksen yhteydessä oliiviöljyä. Peston siirretään lopuksi lasipurkkiin ja jätetään jääkaappiin maustumaan tai käytetään heti.

Vegaaninen pesto

Raikas kesäpesto muistuttaa maultaan perinteistä versiota, mutta ei sisällä lainkaan eläinperäisiä tuotteita ja onnistuu näppärästi, kun kuivakaappiin varataan satokauden alussa iso pussi maapähkinöitä. Pestoon saa menemään basilikasatoa runsaasti ja se sopii maustamaan sekä kauden kasviksia että pizzaa, pastaa ja kastikkeita.
2 dl
  • 5 dl basilikanlehtiätiiviisti pakattuna
  • 1 dl kuorittuja suolattomia maapähkinöitäraakoina tai paahdettuna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 0,5-1 dl oliiviöljyä
  • 1 tl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl sokeria

Ohjeet

  • Kuoritaan valkosipuli ja viipaloidaan se muutamaan osaan. Huuhdellaan basilikanlehdet ja poistetaan varsiosat.
  • Sauvasekoitin: Lisätään ainekset korkeaan sauvasekoitinastiaan ja hienonnetaan sekoittimella haluttuun koostumukseen. Öljyä voi lisätä ensin puoli desiä ja sitten enemmän,jos pesto vaikuttaa kuivalta.
    Tehosekoitin/blenderi: Jos käytössä on iso laite, resepti tehdään tuplana.
    Huhmare: Lisätään huhmareeseen 2 rkl oliiviöljyä, viipaloitu valkosipuli, suola ja sokeri. Hienonnetaan mortterilla kunnes valkosipulinkynnet ovat enimmäkseen hajonneet. Lisätään maapähkinät ja jauhetaan ne rouheeksi. Aloitetaan basilikan lisääminen kourallinen kerrallaan, välillä murskaten lehdet morttelin avulla. Jos pesto alkaa vaikuttaa kuivalta, siihen lisätään oliiviöljyä. Jatketaan kunnes kaikki lehdet on lisätty ja haluttu koostumus valmis.

Pesto lisätään ruokiin kypsennyksen loppuvaiheessa. Basilika menettää kypsyessään aromiaan joten erityisesti keittojen ja kastikkeiden kuumentamista ei sovi peston lisäämisen jälkeen tehdä. Uuniruuissa maku säilyy paremmin. Tämä pesto on melko vähäsuolaista, joten sitä voi käyttää runsaasti kerrallaan eikä purkia tarvitse säilyttää jääkaapissa kauaa. Jos pestoa kuitenkin jää, se säilyy kylmässä muutamia päiviä. Säilymistä parantaa oliiviöljykerroksen lisääminen peston pinnalle.

Pestopastan sunnuntaiversio onnistuu lisäämällä keitettyyn makaroniin tuoretta pestoa ja hieman juustoraastetta. Vuokaa pidetään uunissa 30 minuuttia, lämpötila 225°C. Sopii erityisesti kunnon tankkausta kaipaaville.

vegaaninen pesto

Kevyempiäkin pestoherkkuja on mahdollista valmistaa, esimerkiksi pensaspavuista! Niitä keitetään vain muutaman minuutin ajan ja jäähdytetään välittömästi kylmässä vedessä. Vegaaninen pesto notkistetaan lorauksella öljyä sekä vaaleaa balsamicoa ja pyöritellään kastike huolellisesti papujen pintaan.

Basilikan kasvatuksesta voi lukea lisää tästä vanhemmasta jutusta. Päivitetty ja monipuolisempi versio basilikan kasvatuksesta kuvineen on tulossa keväällä 2021.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa