Tigerella – eipä ole arvoitus mistä on nimensä saanut

Tässä se tulee. Oletteko valmiit? Näin huikeaan oivallukseen en ole koskaan törmännytkään. Nimittäin:

Älä hössötä.

Kasvit nimittäin kasvavat itsestään. Uskomatonta mutta totta.

Eksoottiset serkut – ihana karibialainen ruttana Chocolate Habanero ja oikealla lempikasvini tomatillon vuoden ensimmäinen lyhty!

Liiallisen sähellyksen minimoi se, kun laittaa rutiinit kuntoon heti alussa. Tässä oma kolmen kohdan checklistini kasvariin, jossa kasvaa pääosin tomaattia ja chiliä.

Tomaattitertut ja mammuttibasilika kasvavat supervauhtia

Kastelun tarpeen arviointi. Tämä riippuu tietenkin siitä, millaiset multatilat kasveilla on. Kasvihuoneessani on melko isot, kiinteät laarit joissa joka toinen päivä tapahtuva kastelu on ollut riittävää hellejaksoillakin. Kun kukinta alkoi, olen lisännyt kerran viikossa kasteluveteen orgaanista BioBizz:n kukintaravinnetta. Päivä on ollut joku keskiviikosta perjantaihin, mihin sopiva kasteluväli sattuukaan.

Varkaiden poisto. Tomaatin oksahangasta puskevat alut poistetaan sormin nyppäisemällä, mielellään joka päivä. Ne nimittäin kasvavat älyttömän nopeasti. Tämä yllätti alussa ja tuloksena minulla onkin useampi kaksihaarainen tomaatti. Yllättävää oli myös että tomaatin juurestakin puskee ilmoille uusia versoja, joten näitä kannattaa myös pitää silmällä. Tämä ei ole isokaan vaiva kunhan sen muistaa tehdä, ja myöhemmässä vaiheessa varkaita ei enää synnykään samaa vauhtia kuin kasvuvaiheessa. Varkaita poistaessa katson samalla, onko tomaatti tuettu hyvin ja naputtelen kukkaterttuja auttaakseni pölyttymistä.

Chilien sumutus. Koska kasvit on istutettu tiheään, pelkään kuollakseni kirvaepidemiaa. Sitä torjuakseni sumutan ne lähes joka päivä. Jos kasvien määrä on iso niin ei kannata edes yrittää tavallisella suihkupullolla, tuloksena on jättiketutus ja jännetupintulehdus. Kannattaa hommata painesumutin joka ei paljoa maksa ja jota on suorastaan hauska käyttää. Sumutan samalla myös basilikat ja paprikat joille suihku tuntuu maistuvan. Tomaatit eivät niin välitä vedestä lehdillään, joten ne jätän välistä.

Lumenvalkoiset paprikankukat kuihtuvat ja keskeltä puskee hedelmä. Oikealla minisuippopaprika Sweet Sunshine joka muuttuu myöhemmin hehkuvan oranssiksi

Meillä oli vaihtuvia vieraita lähes kahden viikon ajan ja tällä perushoidolla kasvarikin selvisi juhannuskemuttelusta. Kasvit eivät nimittäin tarvitse sinua tämän enempää kasvaakseen, jos pohjatyöt on tehty hyvin. Vartti päivässä ja satoa tulee kyllä. Tämän lisäksi vietän kasvihuoneessa joka viikko ekstratunnin itselleni sopivaan aikaan, jolloin siivoan hieman, täytän vesisaavin, teen lannoiteliuoksia valmiiksi ja parannan tukisysteemeitä kasvun vaatimusten mukaan.

Kaikenkaikkiaan homma ei ole yhtään niin vaikeaa tai suuritöistä kuin kuvittelisi. Nyt voi vain nauttia kasvihuoneen ihanasta tuoksusta ja tarkkailla kasvavia hedelmiä – siinä meneekin yleensä enemmän aikaa kun itse huoltotöissä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa